בניית תקציב לעסק: למה זה כל כך חשוב ואיך עושים את זה?

בניית תקציב לעסק

בניית תקציב לעסק, מהווה אחד מהכלים החשובים בניהול כספים נכון. תקציב מסודר, יסייע להתמודד עם אתגרים פיננסיים ויוביל את העסק להצלחה. איך עושים את זה ונמנעים מטעויות? כל המידע במאמר הבא!

בעלי עסקים שאינם מייחסים את החשיבות הראויה לבניית תקציב לעסק, עלולים למצוא את עצמם בגירעונות תזרימיים שיבואו לביטוי במאזן השנתי. העדר תכנון מקדים ותקציב שנתי אמין, יכול להפוך עסק מצליח, למפסיד.

בניית תקציב לעסק, היא דרך לקבוע יעדים לטווח הקצר והארוך ולהתוות דרך לשמירה על משאבי העסק וניצולם היעיל. היא מתבצעת בסוף כל חודש, רבעון ושנה ומציבה הנחות עבודה ותחזיות לעתיד, לצד דו"חות כספיים.

מהו תקציב לעסק?

תקציב לעסק הוא למעשה תוכנית פיננסית, הקובעת את התזרים המשוער בעסק לתקופה של חודש, רבעון, שנה או יותר, אך מדובר גם בכלי ניהולי, המסייע בתכנון מהלכים.

בעסקים בהיקף גדול, בניית תקציב לעסק, היא פעולה משולבת של כל המחלקות בעסק. כל אחראי מחלקה, מכין תחזית, תוכנית עסקית, בהקשר לתחום אחריותו וכל התחזיות מאוחדות לכדי תקציב אחד.  

את התקציב ניתן לבנות באמצעות טבלת אקסל, המחולקת לחודשים, כשבכל חודש מצוין גובה ההכנסות, הרווח הגולמי, ההוצאות הקבועות והמשתנות, תמחור מוצרים ועוד.

מה החשיבות של תקציב לעסק?

בניית תקציב לעסק, חיונית להתנהלות הפיננסית התקינה של כל עסק. התקציב מונע הוצאות מיותרות ומסייע להחליט במה וכמה כדאי להשקיע. חריגה מהתקציב, עלולה להתבטא בהפסדים.  

התקציב הוא גם כלי ביצועי בעסק, להשוואה בין ההכנסות להוצאות בתקופות שונות בשנה ולהערכת אלה הצפויות,  לזיהוי בעיות בתזרים וטיפול בהן ולשמירה על הון נזיל, הדרוש לכיסוי הוצאות בלתי צפויות.

כיצד מתבצעת בניית תקציב לעסק?

  • איסוף הנתונים הפיננסיים של העסק – בשלב הראשון, יש לאסוף את הנתונים הפיננסיים הרלוונטיים לתחום ניהול פיננסי, כמו דו"חות רווח הפסד, דו"חות תזרים, נתוני הכנסות והוצאות, מכירות, רכישות חומרי גלם ועוד.
  • קביעת יעדים פיננסיים – יש לקבוע יעדים פיננסיים, קצרי וארוכי מועד, כמו הגדלת רווחים, הרחבת הפעילות העסקית, פריעת חובות ועוד.
  • הערכת הכנסות והוצאות עתידיות – .על בסיס נתוני העבר ותחזיות לעתיד, יש להעריך את ההכנסות הצפויות לתקופת התקציב, אם ממכירות, מהשקעות או ממקורות הכנסה אחרים. במקביל יש להעריך את גובה ההוצאות הצפוי.
  • בחינת מאגר הלקוחות – יש לבחון את מאגר הלקוחות של העסק ולהעריך מי ימשיך אתכם גם לשנה הבאה, על פי היכרות משנים קודמות.
  • פירוט ההוצאות – חשוב לתעד במדויק כל הוצאה של בית העסק, כדי להגיע לדו"ח מפורט ואמין ולחלק את סעיף ההוצאות לסעיפי משנה כמו תפעול, תחזוקה, הוצאות משרד,   שכירות, שיפוצים, משכורות, החזרי הלוואות, מיסים וביטוח לאומי, שיווק ופרסום וכד'.
  • הקצאת כספים – לאחר קבלת תמונת המצב, יש להקצות כספים מראש, לכל אחד מהסעיפים האמורים. בהמשך, אם יהיה צורך, ניתן יהיה להכניס שינויים.
  • שימוש בתוכנת הנהלת חשבונות – יש לזכור שהאקסל אינו כלי מתוחכם מספיק והוא לא יספק נקודת מבט רחבה ומעקב איכותי ולכן מומלץ להשתמש גם בתוכנת הנהלת חשבונות ייעודית, שתסייע לארגן את התקציב ביעילות.

תקציב לעסק: חודשי, רבעוני ושנתי

עם בניית קווי המתאר של התקציב, הדרך הטובה לנהל אותו, היא לפרק לתקציב חודשי, רבעוני ושנתי. בצורה כזאת ניתן בכל רגע נתון, לוודא את העמידה במה שהוקצב.

  • תקציב חודשייש להתחיל בתקציב החודשי, לרכז את ההכנסות וההוצאות הצפויות בו, כדי לזהות מגמות עונתיות בתזרים המזומנים. התקציב החודשי, צריך להיות המפורט ביותר.
  • תקציב רבעוני בתקציב הרבעוני, יש לסקור את הביצועים הפיננסיים ולנתח מגמות ודפוסי פעילות, שאפיינו את שלושת החודשים ברבעון.
  • תקציב שנתיהתקציב השנתי סוקר את הפעילות העסקית לאורך כל השנה ומציג תמונה של המצב הפיננסי של העסק, לצורך הגדרת יעדים ארוכי טווח, יוזמות שונות, תוכניות השקעה, מציאת אפיקי מימון ועוד.

למה אתם צריכים ניהול פיננסי אסטרטגי?

מאחר שבניית תקציב לעסק היא משימה לא פשוטה הגוזלת זמן ומשאבים, מומלץ להסתייע לשם כך ביועצים פיננסיים ועסקיים, המנוסים הכנת תקציבים, ניהול כספים וניהול אסטרטגי לעסקים בכל התחומים.

יועץ פיננסי, יוכל לסייע לכם בתכנון תקציב, שיאפשר לשלוט בכסף ולפקח עליו, בהתאמה לצורכי העסק הספציפי וליעדים העסקיים, כדי לשמור על תזרים מזומנים חיובי ולהבטיח התנהלות פיננסית נכונה ויעילה עכשיו ובעתיד.

תוכן עניינים
תמונה של יוליה לוי
יוליה לוי

מומחית לניהול פיננסי אסטרטגי והשבחת חברות

תכנים פיננסיים מרתקים מחכים לך בניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן